15 februarie 2009

Ce inseamna Attachment Parenting de Dr. Willam Sears

Ce înseamnă Attachment Parenting de Dr. Willam Sears Oringinal

Inainte de a analiza piatra de temelia a Attachment Parentigu-lui trebuie sa intelegem ce inseamna sa fi "attached" , deci atasat.


A intelege Attachment


Veti intalni foarte des cuvantul Attachment pe aceasta pagina , pe scurt este cea mai importanta definitie a expresiei " a fi parinte" .Cititi mai jos si analizati ce inseamna Attachment pentru dumnevoastra si copilul dumneavoastra.

Attachment este o legatura speciala intre parinte si copil. Un sentiment care va atrage ca un magnet de copilul dumneavoastra, o relatie care daca este simtita profund , o face pe mama sa simta ca copilul este o parte din ea .
Acest sentiment este ata de puternic , cel putin in primele luni ,astfel incat mama se simte completa atata timp cat bebelusul este langa ea , si se simte incompleta atunci cand ea si bebelusul sunt despartiti.

Vom folosi de multe ori notiunea legatura mama copil , nu pentru a exculude tatal , ci fiindca, in multe familii, in primele luni acesta legatura mama copil este mult mai evidenta. Asta nu inseamna ca tatal nu poate crea o legatura profunda cu copilul sau , dar de multe ori pare a fi o altfel de legatura -- nu mai buna sau mai proasta decat cea cu mama, doar altfel.

Attachment inseamana ca o mama si copilul ei armonizeaza unul cu celalalt. A fi la unison cu copilul este un sentiment de implinire suprema pe care mama poate spera ca il va avea. Observa o mama si copilul ei care sunt atasati (in armonie) . Cand copilul da un semn ,de exemplu plange sau afiseaza o anumita expresie a fetei , care exprima o necesitate , mama raspunde , deoarece este deschisa la semnalele bebelusului.

La inceput raspunsurile si reactiile mamei vor parea incordate si nu va fi intodeauna ceea ce copilul are nevoie. Dar daca perechea mama copil repeta de sute de ori acesta interactiune de semnal-raspuns , acesta interactiune va deveni mai naturala si armoniosa. Copilul incepe sa aticipeze raspunsul pe care mama lui il va da si va deveni mult mai motivat de a da alte semnale , deoarece el invata ca va primi un raspuns care poate fi previzibil. Deoarece copilul ofera feedback ca apreciaza interventia mamei, perechea mama copil se vor bucura reciproc.O mama atasata ne-a spus : " Ma simt total dependenta de ea" asta insemnand ca se simte foarte bine cand e cu fiica ei si nu se simte bine cand sunt separate.

Veti oberva cand va va inunda sentimentul de atasament fata de copil. Cand copilul va plange si dumneavoastra veti raspunde din toata inima cu un raspuns natural si nefortat, atunci sunteti atasat.
Cand bebelusul dumneavoastra va da un semnal si dumneavoastra reactionati cu un sentiment de corectitudine fata de raspunsul dumneavoastra, atunci sunteti pe drumul cel bun, pentru a deveni un parinte atasat.

Verificati din cand in cand indexul de sensibilitate : empatia dumnevoastra este in crestere daca :
-va deranjeaza cand copilul plange ? Simtit impreuna cu copilul perioada de colici ?
Inseamna ca deveniti atasat.
-sunteti dispus sa luati masuri sporite de calmare a copilului?
Inseamna ca deveniti atasat.
-invatati sa previzualizati nevoile bebelusului . O expresie a fetei , ca de exemplu o strambatura prevesteste un plans . Reactionati deja din momentul strambaturii , inainte ca bebelusul sa trebuiasca sa planga.
Inseamna ca deveniti atasat.
-reactile dumneavoastra devin naturale ,intuitive. In loc sa faceti o stiinta din plansul copilului si sa va puneti tot felul de intrebari ca si “O s il stric ?” “Ma manipuleaza?” , reactionati simplu si natural si simtiti corectitudinea reactiei dumneavoastra.
Inseamana ca deveniti atasat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu ezitati sa ne lasati comentarii: