30 iunie 2011

Pregatirea copilului pentru operatie/anestezie


Exista situatii nedorite , cand o operatie este inevitabila pentru santatea copilului nostru. In romania , inainte de o operatie nu iti sunt explicate riscurile unei anestezii generale.


Anestezia este metoda prin care se suprima temporat perceperea senzatiei dureroase si transmiterea exictatie dureroase , prin intermediul anumitor substante ce actioneaza la nivelule celulelor nervoase din SNC (sistemnul nervos cerntral )
In timpul anesteziei generale se suprima constienta , senzatiile dureroase si a refelexelor cu pastrarea functiilor vitale (circulatia si respiratia )
Anestezia se face cu ajutorul drogurilor care se adiminstraza pe cale repiratorie(inhalatorie ) si sangvina ( intravenoasa ).

Pot aparea spasme bronisce , glotic , aspiratie brosnisca , insuficienta circulatorie , insuficienta respiratorie , stop cardiac.

Pentru ca toate acestea sa nu se intample , se iau unele masuri de pregatire :
Examen preanestezic:

1. Dialogul cu pacientul, in cazul copiilor cu parintii, apartinatorii , reprezentatii legali:
-se cer informatii despre alergii , intolerante la anumite substante
-boli cunoscute , precum si boli in familie
-mediacamentatia pacientului ( daca ia medicamente, daca a luat unele substante intr-o anumita perioada ianinte de anestezie )
- probleme cu tensiunea arteriala
-abuzul de droguri, alcool , tutun trebuiesc cunsocute de catre medici ( in cazul copiilor nu ar trebui sa fie cazul )
-explicarea actului anestezic pacientului

2. Examen fizic complet
- cai respiratorii , aparat cardiovascular , aparat respirator , sistem neurologic
- trebuie exclus TBC activ
-insuficienta respiratorie trebuie analizata atnet
-evaluaria inatlimii , greutatii , suprafetei corporale ( la copii ) doza anestezica se da la greutatea ideala
-examinari care stabilesc daca intubatia este sau nu dificila
-deschiderea gurii , dentitia
-orificiul glotic
-mobilitatea mandibulei
-mobilitatea coloanei

3.Teste bioclinice
-HLG (Hemograma completa)
-teste de coagulare a sangelui
-grupa sanguina
-ionograma -Na, K
-teste in functie de afectiunile pacientului

Toate acestea trebuie efectuate de cater medicul anestezist, care va stabili si scorul de risc anestezic .

Perioada preoperatorie presupune o perioada de post, nu pentru ca altfel nu ar prinde anestezicul.
Explicatia este cu totul alta: in momentul in care se administreaza aceste droguri, individul isi pierde controlul asupra functiilor de respiratie, de deglutitie etc. Deci se produce o relaxare musculara care in conditiile unui stomac plin (pacient care a mincat sau a baut chiar cu mai multe ore inainte), determina risc foarte mare de regurgitare a continutului gastric.

Pacientul nemaifiind in stare sa-l elimine sau sa-l inghita si nici macar sa-si protejeze calea respiratorie (sa tuseasca), acest continut gastric patrunde in caile aeriene, determinind complicatii respiratorii severe.

In cazul copiilor se apeleaza la perfuzii de hidratare si perfuzii cu glucoza.

"Se mai trezeste copilul " Aceasta este o intrebare de rutina pe care medicii anestezisti o aud aproape in fiecare zi. Toate etapele pe care le parcurge o anestezie genrala contin riscuri: acestea incep din momentul injectarii substantelor si pina in primele ore dupa trezirea din anestezie.

Amploarea si natura acestor incidente, accidente si complicatii este extrem de variata (leziuni ale buzelor, cresterea sau scaderea tensiunii, probleme respiratorii, greturi si varsaturi etc), putindu-se ajunge chiar la stop cardio-respirator - dar acestea sint rare. Oricum, riscurile unei anestezii generale sint foarte multe si tocmai de aceea este recomandat atunci cind e posibil sa se apeleze la anestezia regionala. Dar, la copii de obicei se face anestezie toata.

Este foate important ca panrintele sa stie toate aceste lucruri, sa fie informat , iar daca medicul anestezist nu pargurge toate etapele sa ceara acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu ezitati sa ne lasati comentarii: