31 octombrie 2011

Meniuri inacceptabile la gradinita


De multe ori ma intreb daca eu sunt "zuza" ? Am stat de vorba si cu alti parinti , dar ei nu au nici o problema. Multi copii de varsta lui Alex de la gradinita sunt supraponderali, un lucru foarte, foarte trist. Pe mine ma deranjeaza meniul servit la gradinita. Nu am o problema cu mancarea gatita , dar micul dejun si gustarea de la ora 16, ma fac sa vad verde in fiecare zi. Dimineata la micul dejun se servesc :

cremvursti ,salam, branza topita , ceriale cu cacao iar la gustari diversi biscuiti simpli ,biscuiti cu lapte,biscuiti cu crema, eugenia, Barni, merdenele,iaurturi cu fructe in loc de iaurturi simple etc. Fructele sunt foarte rare si atunci doar mere, banane foarte rar piersici sau nectarine , o singura data au avut para.
Parintii cu care am discutat acest aspect sunt foarte multumiti de meniul de la gradinita, chiar considera ca la gradinita cheltuiesc mai putini bani pe mancare decat atunci cand copilul este acasa.
Se uita la mine ca la felul 13 atunci cand le spun ca toate astea nu sunt sanatoase. Am vorbit cu directoarea de la cresa , este in asentimentul meu , dar nu are ce sa faca. Inchipuitiva ca toate cele enumerate mai sus se dau si copiilor de la cresa incepand cu varsta de 1 an:(
Copilul meu in afara de biscuiti simpli si cu lapte , nu mananca cele descrise mai sus la gustare, dar la gradinita nu refuza salamul si cremvursti. Deci pot sa rasuflu linistita cat de cat , dar ma deranjeaza ca zilnic arunc la caini diferitel gustari , pe care mai dau si bani , platind meniul zilnic in valoare de 7 lei.
Ma intreb oare ce asi putea sa schimb , mai ales ca ceilalti parinti nu au nici o problema :(( Astazi au avut la gustare 2 feluri de dulciuri: Barni cu capsuni si Peki cu portocale. Oare asa se considera ca se dau fructe la copii ...sunt continute in aceste super dulciuri ambalate frumos.
Voi cum vedeti problema? Chiar astept parerile voastre ca si comentariu la acest articol.

La linkul de mai jos atasez Lista cu alimente nerecomandate copiilor perscolari si scolari

Ordin nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti
Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

6 comentarii:

  1. Poti incerca printr-o Adresa scrisa, in care sa mentionezi toate aspectele ce iti par ok; ei vor trebui sa-ti raspunda, le ceri raspunsul in scris si se vor gandi de doua ori inainte sa-l formuleze. Sunt putin contrariata de parintii ceilalti, chiar toti la unison nu au nimic de obiectat?
    Intrebare importanta ... copilul e la gradi de stat sau privata?
    Daca e la privat poti face mult mai multe cu acea adresa; daca e la stat poti si nu prea.
    Din discutii cu administratora de la gradinita copiilor (ei sunt acum la gradi de stat) am inteles ca ei asa primesc meniurile si prea multe nu au ce face. Eu aici chiar nu am ce obiecta, ma refer la alimentele in sine si chiar si la combinatii alimentare, doar aveam ce aveam cu momentul in care era servit fructul; si am rezolvat pana la urma pentru ai mei, nu stiu ceilalti parinti daca au fost interesati sau nu.
    Culmea e ca la gradi privata (au fost pana in toamna asta) mai aveau la micul dejun sunca; aici la gradi de stat nu a vazut in nici o dimineata nimic gen salamuri si nici sunca.

    RăspundețiȘtergere
  2. AlinutzaA -- e la gradinita de stat. In acceasi cladire functioneaza si cresa care primeste aceeasi mancare. Sefa de la cresa a zis ca au pe zi un anumit nr. de calorii pe care trebuie sa il indeplineasca si acest lucru il fac prin diversele dulciuri.Citez "salamul e bun , e din acela scump Salam Bucegi" nu ma incanta cu nimic ca e scump sau ieftin. La inceputul anului am primit niste formulare care trebuia sa le complectam , si am scris despre acest aspect ... dar degeaba, nu sa intamplat nimic. Maine cand o sa platesc taxa de mancare pe luna Noiembrie am sa deschid discutia si cu administratoarea, sa vad si parerea ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. La gradinita fetitei mele gustarea de la 4 e relativ sanatoasa, e compusa in marea ei majoritate din fructe, rareori branzoiace si numai cateodata biscuiti sau ciocolata.
    Dimineata stiu ca mai mananca crenvusti, desi nu saptamanal, si cum noi acasa nu consumam, fetitei i se par tare buni, in special ca toti copiii ii savureaza.
    In rest, la pranz mancarea e foarte sanatoasa.
    Pe langa alte gradinite la care am auzit ca se da supe din cuburi sau supe instant si multe alte minuni, aici nu avem nimic de reprosat referitor la masa de pranz.
    Numai sa stii ca e foarte greu de multumit toti parintii. Eu personal as fi mai incantata sa le dea ca si carne, carne de porc fara grasime, ca e mai sanatoasa decat carnea de pui plina de hormoni si antibiotice. Dar toti ceilalti parinti cred ca, dimpotriva, carnea de pui e cea sanatoasa si nu cea de proc. desi la varsta asta ei nu au probleme cu colesterolul, dar probleme hormonale au mult mai multi.
    Eu ma bucur totusi ca acasa putem sa le dam ceea ce ne dorim si stiind meniul de la gradinita, macar nu ii mai dau si eu suplimentar mancaruri nesanatoase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deacord cu tine , mancarea gatita e ok si variata. Si eu prefer carnea slaba de porc decat puiul , dar in schimb cum mai zis si mai sus micul dejun si gustarile ma dau gata : Cremvusti fac parte din top 10 cele mai nocive alimente. Chiar ieri seara pe B1 se discuta despre asta, deoareca reteta originala nu mai e respectata. Cremvusti si Parizarul pe vremuri erau produse dietetice care se recomandau indeosebi bolnaviilor .... acuma ni se recomanda sa nu ii consumam , deoarece au 20% carne si restul sunt resturi macinate colorate cu carmin. Ma deranjeaza ca nu au zilnic macar un fruct , dar in schimb saptamanal diferiti biscuiti cu diferite creme , inclusiv ciocolata :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu l-as da la gradinita, scoala sub nici o forma. M-ar lovi apoplexia, sa stiu ca aia l-ar indopa cu carne si mancare gatita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu il las doar pana la 12, dimineata mananca acasa, pt. gustarea de la 10 ii pun pachetel. Am noroc ca am unde sa-l las de la 12 la 4, prefer bunicii decat mancare de gradi. Si eu am fost intrigata de vorbele unei prietene, care la fel imi insira cate mese are piciul ei la gradi (mic dejun, gustare la 10, pranz, gustare la 4, nu mai stiu ce) si toate astea cu numai 7 lei, din care ea acasa n-ar avea ce sa-i dea de mancare. De cand Doamne iarta-ma conteaza numai cat platesti la gradi si nu mai conteaza ce le pune in farfurie? Prietena mea nu parea ingrijorata nici de crenvusti, nici de branza topita, nici de iaurturile cu fructe, painea cu fineti si alte prostii, ca "doar au avizul min. sanatatii". Am fost recent la o petrecere de prichindei si am vazut prea multi copii obezi, mult prea multi :(.

    RăspundețiȘtergere

Nu ezitati sa ne lasati comentarii: