5 septembrie 2011

Diversificarea- diferita de la copil la copil



Diversificarea este un subiect controversat , fiecare medic are schema lui , fiecare medic recomanda altceva,exista n-spe scheme de diversificare.
Daca un medic mi-ar recomanda sa incep sa ii dau copilului la 2 luni suc de portocale a-si schimba medicul. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii la 6 luni, iar laptele ramne alimentul de baza pana la un an.

Lucrul cel mai important este sa iti asculti copilul, sa fi relaxat ca totul vine de la sine.
Alex pana la 9 luni nu a vrut sa pape nimic in afara de lapte, nu accepta lingurita , nu deschidea gura , nu vroia nimic. Binenteles ca nu mi-a fost usor , cand citeam pe forum ca ceilalti copii de varsta lui papa si inca cat , si ca papa cu placere.(Lecatia: fiecare copil e unic si nu trebuie comparat cu altii ) Cand ma vedeam nevoita sa arunc toate meniurile pregatite cu multa dragoste pentru el imi venea sa urlu.Parca imi facea in ciuda.
Am incercat toate metodele , i-am facut pireul de legume mai subtire , si am incercat sa ii dau cu biberonul ( doamne disperata mai eram :)) ) Copilul meu cand vedea ca in biberon era alta culoare decat ceea a laptelui , refuza. Am incercat si sa ii pun lapte in pireu, totul ajungea la gunoi. Ii faceam suc de morcovi , dar cine sa il guste ? Cu lingura nu vroia , din biberon nu vroia , am incercat si cu fructe dar tot ne loveam de acelas refuz de a deschide gurita cand vedea lingurita. I-am lasat si lingurite la indemana sa se joace cu ele , poate, poate le baga in gurita. Nimic nu a dat rezultat. Puteam sa il las sa se joace si cu monezi , ca el baiat cuminte nu baga nimic in gurita.
Intr-un final mi-am spus ...nu o sa ramana pe lapte pana la 18 ani , m-am relaxat, l-am lasat in voia lui. Pe la 9 luni a cerut si primit un mar pe care l-a rontait cu mare placere, apoi banana , morcov crud , etc

Dominic in schimb e diametral opus : tot ce prinde baga in gurita, ma refer la mancare, nu a avut tentative de a baga pietre sau nisip in gura , cu monezi a incercat , dar am fost pe faza, iar acum daca gasete vreuna mi-o aduce, ah da si placerea lui cea mare capacele de la sticle , de aceea sunt foarte atenta sa nu le aiba la indemana. Dominic s-a autodiversificat pe la 5 luni si jumatate cu pepene rosu. A vazut, a intins mana , s-a servit si imi amintesc si acum cum a supt cu mare placere din bucatica lui de pepene. A trecut pe banana (marea lui placere), mar , legume fierte, a acceptat lingurita din prima , a papat pireuri din legume si le mai papa si acum. E foarte independet , de la 11 lunite manca singurel cu lingurita , stie sa imi spuna cand ii este foame , cere ceea ce vrea, nonverbal, dar ne intelegem noi.

Alex este foarte pretentios la mancare, de multe ori vine in bucatarie :
"Mami ce faci bun , ce bine miroase, hmmm" de zici ca ar papa toata mancarea pregatita. Daca e insa ceva nou se uita si zice : "Mie nu imi place , eu nu am mai mancat asa ceva niciodata" dar nici nu ar gusta. Mananca doar ceea ce cunoaste , stie , nu ii place sa experimenteze lucuri noi.
Dominic nu refuza nimic , seamana cu mama , dar cel mai mare mofturos al familiei e sotul :))

Ca sa impac toate cele 3 parti masculine ale familiei , gatesc fel si fel de preparate, retete pentru bebelusi, retete pentru copii si retete pentru adulti. Foarte important este , ca preparatele sa fie cat mai naturale, facute in casa , indiferent daca este o gustare , un desert sau un fel pricipal. Important e sa evitam E.urile , conservantii si colorantii din comert.

Am sa aleg pentru voi 3 retete favorite :

Micul dejun :
"Omleta cu telemea" sau cum ii zice Alex "Ou ca la bloc":

Ingrediente pentru 2 adulti si 2 copii

6 oua ,
100-150 gr telemea

Ouale se bat bine. Telemeaua se da pe razatoare. In tigaia antiaderenta am pus intai telemeaua. Cand aceasta s-a topit am adugat oule. Amestecam si lasam pe foc pana obtinem consistenta dorita ( mai tare sau mai moale) .


Noi am servit alaturi de castraveti si ardei rosu.

Fel principal :


Chiftele din carne de vita , facute la cuptor



Ingrediente :

1 caserola carne macinata (600gr)
un catel de usturoi
2 oua
condimente : legume dezhidratate, boia de ardei dulce, piper, sare
frunze de patrunjel ( dezhidratate)
jumatate de paine


Se pun ingredientele intr-un castron , se adauga painea inmuiata in prealabil si stoarsa bine. Se amesteca bine, bine , pana obtinem o pasta omogena.
Formam chiftelute pe care la punem intr-o tava pe hartie de copt. Le bagam la cutor ,
la foc potrivit (nu prea tare , ca sa se faca si in interior) in aproximativ 40 de minute au fost gata. Binenteles ca le-am intos si pe o parte si pe alta .


Alaturi de chiftelute merge foarte bine un sufleu de legume



Ingrediente:

O punga legume congelate Royal Mix de la Bonduelle
30 gr faina
50 gr unt
1/2 litri lapte
2 oua
sare , nucsoara
cascaval

-Legumele congelate se pun la fiert pe aburi, sau se oparasc in apa cu sare clocotita.
-Făina şi untul se înfierbîntă într-o cratiţă de 1 l la foc mic, numai un minut, amestecînd mereu şi avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc, apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecînd de fiecare dată. Se sareaza si se pune nucsoara dupa preferinta .
-Intr-un vas termorezistent uns cu unt se pun legumele fierte turnand deasupra sosul alb (bechamel) Se bat cele doua oua se adoauga peste compozita din vas.
-Se da la cuptor 20 de minute pana incepe sa se rumenasca.
-Dupa 20 de minute adaugam felii de cascaval si mai lasam 10 minute pana cand se topeste cascavalul.

Aceasta mancare se poate servi ata rece cat si calda , ca si garnitura sau ca gustare in functie de preferinte . Se pot audauga dupa perferinte orice legume . Cine doreste poate adauga si bucatele de carne fiarta. Lasati frau liber imaginatiei .


Desert
Cheesecake cu visine


4 oua
120 gr. unt
70 gr. gris sau faina ( dupa preferinta)
120 gr zahar brut
1 lingurita praf de copt
250 gr. branza proaspata
250 gr. Ricootta
( se poate pune si 500 gr. branza dulce de vaca si trei linguri de smantana)
un borcan compont de visine fara samburi.


Cuptorul se incalzeste la 180 grade C .
Se separa ouale . Albusurile se bat spuma cu un pic de sare si se pun in frigider.
Untul , zaharul si galbenusele se bat pana devine amestecul cremos. Se amesteca grisul cu praful de copt . Se adauga branza si albusul batut spuma.
Intro forma cu diametru de 18 cm unsa sau tapetata cu hartie de copt se pune compozitia, deasupra se pun visinele bine scurse, si sa da la cuptor pentru 45 de minute . Se opreste cuptorul si se mai lasa 10 minute cu usa interdeschisa.


Am sarit peste gustrai , pai aici nu pot sa va propun decat legume crude gen : morcov, guie, castravete , ardei , conopida sau fructe.

Va dorim diversificare usoara, pofta buna!

Pe Gateste cu Hermine si Alex si pe Retete pentru bebelusi si copii gasiti mai multe retete interesante.






3 comentarii:

  1. Arata asa de bine cheesecake-ul. Super!

    RăspundețiȘtergere
  2. toate arata minunat, dar nu-s cam multe oua?
    cel putin pentru copii..

    RăspundețiȘtergere
  3. Mami de Rares :

    am scris ca ingredientele sunt pentru o portie pentru 2 adulti si 2 copii ... deci revine de adult cate 2 oua si de fiecare copil 1 ou . Daca faci doar pentru copil poti sa folosesti 1-2 oua si mai putina telemea.

    Pofta buna !

    RăspundețiȘtergere

Nu ezitati sa ne lasati comentarii: