12 aprilie 2011

Răcelile uşoare ale copiilor nu trebuie tratate cu paracetamol şi ibuprofen



Părinţii nu ar trebui să le dea copiilor cu răceli uşoare paracetamol şi ibuprofen, deoarece le-ar putea prelungi boala şi afecta sănătatea, scrie The Telegraph, citând un studiu al Academiei Americane de Pediatrie. Medicul pediatru Simona Andrei explică pentru gândul care sunt metodele alternative de reducere a febrei, în cazul copiilor.

Din prea multă grijă, părinţii tind să le dea copiilor cele două medicamente la cel mai mic semn de febră. Astfel, jumătate dintre părinţi ajung să le dea copiilor supradoze de paracetamol sau ibuprofen, arată un studiu al pediatrilor americani. "Unii părinţi administrează copiilor aceste medicamente de la 3-6 luni sau chiar mai devreme. Orice medicament în cantităţi mari produce efecte adverse", susţine dr. Simona Andrei, medic pediatru.

Doctorii americani arată că temperatura crescută este modul organismului de a se lupta cu o infecţie şi îi avertizează pe părinţi că medicamentele pot prelungi febra. De asemenea, pediatrii le recomandă părinţilor să alterneze, în doze mici, cele două medicamente, pentru a scădea efectele adverse.

Există, însă, şi metode alternative de a scădea febra. "Este vorba de metodele fizice, adică <<împachetările>> cu apă călduţă. De asemenea, există şi tratamente homeopate (n.r. administrarea, în cantităţi mici, de substanţe naturale) . Acestea sunt mult mai ieftine decât tratamentele clasice, dar mai greu de aplicat, deoarece sunt individualizate" , explică dr. Simona Andrei.

Institutul pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie susţine că medicamentele nu trebuie administrate tuturor copiilor cu febră, ci doar celor care sunt "vădit deranjaţi" de aceasta.

Mai multe studii au arătat că paracetamolul poate duce la astm, iar cantităţile mari de ibuprofen cauzează ulcerul stomacului, precum şi probleme renale.

Articolul din "The Telegraph" punctează, însă, că nu doar părinţii sunt "vinovaţi" pentru supradozele de medicamente pe care le dau copiilor, ci chiar juniorii înşişi. Asta deoarece, în varianta sirop, paracetamolul şi ibuprofenul au gust bun şi pot fi considerate dulciuri, nu medicamente. (Mihai Schiau)


Sursa: www.gandul.info

Un comentariu:

  1. ce inseamna in cantitati mari... supradoza? nu cred ca parintii dau ibuprofen mai mult de trei ori pe zi, cant coresp. Se refera pe termen lung.. sau cum?

    RăspundețiȘtergere

Nu ezitati sa ne lasati comentarii: